Miere de Albine


Propolis

Propolisul este un produs apicol, preparat de catre albine, cu aspect de rasina. Propolisul se gaseste in stupi sub forma solida, este o materie heterogena rasinoasa, lipicioasa si cu luciu specific. La temperaturi de peste 37oC devine plastic (se poate modela), iar la temperaturi scazute devine casant. Poate avea culori de la verde inchis pana la nuante de maro sau negru, in functie de continutul sau, de “materia prima” recoltata de albine din vegetatie si de zona de unde au fost recoltate substantele care intra in compozitia sa. Are un puternic miros de rasini.
Denumirea de “propolis” provine din limba greaca si inseamna “partea din fata a cetatii”, ceea ce dezvaluire oarecum rolul acestuia de protectie a locului de acces in stup. Oamenii s-au tot intrebat de fapt care este rostul acestei substante cleioase cu puternica aroma de rasina si la ce anume o folosesc albinele.
Motivele pentru care albinele prepara propolis sunt multiple:
- reprezinta un mijloc de aparare impotriva microbilor, iar albinele au efectiv un “filtru” de propolis la intrarea in stup, fapt care impiedica patrunderea microbilor
- propolisul impiedica aparitia mucegaiurilor, care s-ar putea forma in stup, avand in vedere ca ar fi un mediu propice pentru ele, deoarece in stup este si cald si exista si umezeala
- cu ajutorul propolisului albinele etanseaza orice crapatura sau spatiu din stup, astfel incat sa impiedice pastrunderea curentilor de aer. Peretii sunt captusiti cu un strat etans de propolis
- il folosesc la dezinfectarea ramelor in care vor fi depusi fagurii si crescut puietul, astfel incat sa fie un mediu steril si sigur pentru viitoarele albine
- tot in propolis si ceara vor fi inveliti si intrusii care patrund in stup si pe care albinele ii omoara. Prin acest procedeu natural de mumificare, corpurile acestora nu vor intra in putrefactie si nu vor putea raspandi microbi in colonia de albine
- prin faptul ca albinele captusesc peretii stupului cu propolis, in afara actiunii lui bacteriostatice si bactericide, acesta va ajuta si la reducerea vibratiilor care se resimt in stup (exact ca o izolatie fonica si termica pentru stup)
- in sezonul rece, albinele folosesc propolis si ceara pentru a micsora dimensiunile urdinisului si a impiedica patrunderea frigului in stup

Cum  prepara albinele propolisul
Propolisul, ca si mierea, este un produs rezultat in urma proceselor de digestie si secretie a albinelor. Exista numai un anumit tip de albine care prepara propolisul, care sunt specializate in aceasta “meserie”. Sunt in numar de numai cateva sute de albine intr-un stup care au aceasta specializare. Astfel, albinele, culeg in mod special anumite substante pentru a produce propolisul. Substantele pe care albinele le recolteaza provin de la un numar de minim 20 de specii de plante diferite, insa in mod special din: mugurii si scoarta coniferelor, mugurii si scoarta de plop, de arin, scoarta prunilor (care produc acel clei special), de pe scoarta salciilor, din mugurii de fag, etc. Toate aceste ingrediente recoltate, vor fi amestecate cu saliva albinelor si cu ceara, rezultand propolisul.
Din punct de vedere chimic, propolisul este alcatuit din:
- rasini vegetale si balsamuri- 56% (balamurile sunt substante secretate de scoarta anumitor arbori)
- ceruri- 7- 35% (de natura vegetala si solubilitati diferite, dar si ceara de albine )
- uleiuri eterice- 10% (cele care dau diferite arome)
- polen- 5%
- acizi grasi- 4-20%
- flavonide si derivati flavonici- substante cu un puternic efect anti-oxidant
- secretii ale glandelor salivare ale albinelor, in care se gasesc anumite enzime
- taninuri- acid tanic
- substante antibiotice- acidul ferulic este activ in distrugerea germenilor Gram pozitivi si Gram negativi
- aminoacizi- un numar de 16 aminoacizi au fost identificati, cei mai importanti fiind prolina si arginina, dar si cei 8 aminoacizi esentiali (aminoacizi- acizi organici care intra in compozitia proteinelor)
- vitamine: A, B1, B3, B6, C, E, PP 
- microelemente: calciu, cadmiu, cobalt, cupru, arsen, fier, staniu, strontiu, molibden, magneziu, siliciu, aluminiu, vanadiu, wolfram, iridiu, fosfor, natriu, etc
Dupa cum putem constata, propolisul are o compozitie chimica extraordinar de completa, in care se regasesc foarte multe substante, ce ii confera acestuia proprietatile exceptionale.
 

Propolisul are urmatoarele proprietati. Este:
- antimicrobian- a fost testat pe 80 de micro-organisme. Are efect de distrugere asupra a 60 dintre acestea.
- antibacterian
- antiviral- si-a dovedit eficienta in foarte multe teste de laborator
- antibiotic cu spectru larg
- antifungic (ex: Candida)
- anti-inflamator
- antioxidant- distruge radicalii liberi, prevenind imbatranirea prematura a pielii
- inhiba cresterea si dezvoltarea celulelor tumorale, avand efecte pozitive in urmatoarele tipuri de cancer: mamar, tiroidian, hepatic, genital, de colon si de plaman.
- imunostimulant si imunomodelator- are proprietatea si de a scadea dioxinele acumulate in organism
- antihemorargic- aplicat local opreste sangerarile
- antiherpetic
- anestezic local- este foarte puternic
- hipocolerestemiant- scade colesterolul rau din sange
- depurativ- ajuta la eliminarea toxinelor si a unor substante daunatoare din organism
- antiparazitar (Giardia, Plasmodiumul Malariei, etc)
- antispastic- combate spasmele din musculatura neteda interna a organelor
- antisudorific- aplicat local scade cantitatea de transpiratie eliminata
- cicatrizant- are efecte cicatrizante exceptionale, mai ales in cazul ranilor si a cicatricilor post- operatorii
- stimuleaza productia de colagen si elastina- din acest motiv ajutand la prevenirea imbatranirii pielii
- protejeaza organismul impotriva radiatiilor cu raze Roentgen
- reduce fragilitatea capilara si reda elasticitatea vaselor de sange
 

Cateva precizari
- Cercetarile recente au relevat un lucru absolut uimitor in legatura cu propolisul: este un anti-infectios atat de puternic incat este capabil sa distruga: 9 specii de ciuperci, 21 de bacterii si 30 de tipuri de virusuri. Ce este si mai interesant este faptul ca niciodata aceste bacterii, ciuperci si virusi nu devin rezistenti la tratamentul cu propolis, asa cum se intampla in cazul antibioticelor de sinteza. 
- Propolisul, asa cum am amintit, are si proprietati anestezice, insa efectele sale sunt foarte puternice: de 3 ori mai puternice ca ale cocainei si de 5 ori mai puternice ca ale novocainei.
- Propolisul reuseste sa inlature aluminiul din organism, a carui depunere in exces duce la imbatranirea prematura, la aparitia maladiilor Parkinson si Altzheimer sau a unor forme de cancer. Din pacate aluminiul il preluam din ambalajele diferitelor produse, din deodorante si alte produse cosmetice, iar tratament impotriva lui nu exista. Cercetarile recente au dezvaluit ca numai propolisul reuseste sa inlature excesul de aluminiu din corp.
- Atunci cand este folosit intern nu afecteaza in niciun fel flora bacteriana si intestinala si stimuleaza factorii imunologici ai organismului, sporind capacitatea de aparare a acestuia.
- Propolisul este insolubil in apa si este solubil in alcool, eter, dar si in saliva umana.
 

Propolisul poate fi administrat sub mai multe forme:
- in forma bruta- se va administra oral si se va suge precum un drops, insa are inconvenientul ca adera la dinti sau poate colora smaltul acestora. Saliva este unul dintre putinii solventi ai acestui produs.
- sub forma de tinctura- la 100 de ml alcool de 90oC se vor dizolva 30 g propolis, care a fost maruntit in prealabil, dupa ce a fost tinut in congelator pentru a deveni casant. Fie se lasa la macerat timp de 14 zile, fie se incalzeste la 35-40oC. Este cea mai eficienta metoda de administrare a propolisului.
- extract apos- se realizeaza din propolis macinat fin si amestecat cu apa in proportia de 1:5.
- miere propolizata- se adauga propolis macinat in miere in raport de 1:3.
- unguent de propolis- se poate prepara astfel: se incalzesc 50 de grame de untura la foc mic, se adauga circa 3 lingurite de propolis macinat si o sfera de ceara de albine, de marimea unei alune de padure. Se lasa la foc mic timp de 10 minute, mestecand continuu.
- pulbere de propolis
- ovule si supozitoare
- spray, aerosoli


Indicatii terapeutice:
 

Uz intern:


- Afectiuni ale aparatului respirator: rinita, amigdalita, laringita, faringita, traheita, bronsita, sinuzita, tuse, astm bronsic, emfizem, pneumonie, silicoza, tuberculoza – datorita proprietatilor sale antibacteriene si antivirale; poate fi folosit si ca tratament preventiv in cazul in care exista epidemii de gripa
- Afectiuni ale aparatului digestiv: colita, ulcer, enterita, infectii virale ale tubului digestiv
- Afectiuni ale aparatului cardio- vascular: hipertensiune, ateroscleroza, in preventia aparitiei accidentelor vasculare, cardiopatie ischiemica, angina pectorala- datorita faptului ca reduce fragilitatea capilara si reda elasticitatea vaselor
- Afectiuni ale ficatului: in hepatite – are un puternic efect antiviral
- Diabet zaharat- in diabetul de tip II reduce glicemia, iar in cel insulino- dependent poate reduce doza de insulina necesara
- Cancer-  impiedica dezvoltarea celulelor maligne, sporeste capacitatea de auto- aparare a organismului, restabileste echilibrul intern
- Infectii cu Giardia- este un anti-parazitar care obtine rezultate foarte bune in cazul Giardiei
- In infectiile urinare sau ale rinichilor- cistita, pielonefrita, nefrita-  datorita proprietatilor sale anti-infectioase
- Boli infectioase cum ar fi meningita, febra tifoida, gripa
- Afectiuni ginecologice- vaginite, menopauza
- Prostatita si adenom de prostata
- Gusa tiroidiana
- Colesterol marit
- Candida


Uz extern- se aplica local


Se foloseste in uz extern datorita proprietatilor sale de refacere a tesuturilor, de vindecare si cicatrizare, este un anestezic local puternic, antibacterian in:
- afte bucale, stomatita, faringo- amigdalita, gingivite, abcese dentare
- cancer de piele
- rani, taieturi, arsuri, escare, vanatai
- eczeme
- alunite, negi, - bataturi
- cosuri, acnee
- furunculi
- Herpes
- eroziuni cervicale sau rani pe colul uterin
- plagi post- operatorii
- plagi prin impuscare
- otite
- degeraturi
- ulcere varicoase
- alopecie
- fisuri anale si hemoroizi



 


5.0 stars based on 2626 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]

Miere de albine poliflora, 18 Lei Kg.

Telefon: 0721.377.825



Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa