Miere de Albine


Miere de albine: GHIDUL APICULTORULUI

  • Stupul
    Stupul

    Ideal este, atunci cand va decideti sa deveniti apicultor, chiar daca sunteti la inceput de drum, sa incepeti cu doua colonii de albine, adica cu doi stupi. In cazul in care unul dintre stupi ramane fara matca sau matca dintr-unul nu se dovedeste a fi puternica incat sa poata duce la procreerea corespunzatoare a stupului veti putea sa folositi din celalalt stup larve sau oua si astfel sa va asigurati ca nu va pieri intreaga colonie.[...]

  • Fagurii
    Fagurii

    Fagurii sunt facuti de catre albine din ceara si au forma hexagonala. Fagurii au o dubla functionalitate: sunt folositi si ca spatiu de depozitare a mierii si a polenului, dar si pe post de "cresa" pentru larve. [...]

  • Ce culeg albinele
    Ce culeg albinele

    Albinele lucratoare trebuie sa colecteze acele resurse necesare vietii stupului. Daca nu gasesc in apropierea stupului surse de hrana si apa, albinele pot zbura chiar si pe distante de 3 kilometri sau chiar mai mult. De aceea este important ca stupii sa fie amplasati in locatii care asigura toate cele trebuincioase coloniei.[...]

  •  Albinele sunt insecte sociale si comunica intre ele- dansul albinelor
    Albinele sunt insecte sociale si comunica intre ele- dansul albinelor

    Cum stiu insa albinele unde sa gaseasca hrana? Ei bine, societatea din interiorul stupului are o solutie si pentru a reusi sa comunice. Albinele cercetase pleaca in recunoastere, pentru a gasi cea mai apropiata si buna sursa de hrana, care le va aduce tuturor beneficii si le va asigura traiul.[...]

  • Stadiile de dezvoltare a albinelor
    Stadiile de dezvoltare a albinelor

    Totul incepe de la un singur ou depus pe fundul uneia dintre alveolele fagurelui de catre matca. Oul sta in pozitie verticala initial, in prima zi, pentru ca apoi sa inceapa sa se incline treptat in cea de-a doua zi, iar in cea de-a treia zis se va situa in pozitie orizontala. Acesta este primul stadiu de dezvoltare a albinelor.[...]

  • Trantorii
    Trantorii

    Trantorii sunt singurii masculi din stupi, iar singurul lor rol, cunoscut de catre oameni, este acela de a asigura fertilizarea oualelor prin imperechierea cu matca. Este posibil ca acestia sa mai detina si alte roluri in stup, insa nu se cunosc inca. [...]



Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa