Miere de Albine


Albinele lucratoare

Aceste albine reprezinta majoritatea populatiei din stup si ele sunt raspunzatoare de producerea mierii, de asigurarea hranei, de curatirea si mentinerea stupului, de hranire a larvelor, dar si de aparare a stupului impotriva potentialilor intrusi sau a unor boli sau paraziti. Albinele lucratoare nu se pot imperechea si reproduce.  
Intr-o colonie se pot gasi intre 30.000 si 60.000 de albine lucratoare.Ciclul de viata a acestora este de pana la 40 de zile in timpul verii si pana la 3-4 luni pe timpul iernii.


Functiile acestora sunt variate, iar ele sunt specializate pe un anumit domeniu: astfel o parte culeg polenul si nectarul florilor, altele produc efectiv mierea, unele construiesc fagurii, altele izoleaza stupul cu propolis, o alta parte hraneste si ingrijeste larvele si matca, altele sunt raspunzatoare de aerisirea si mentinerea temperaturii constante in stup, etc.
Albinele, asa cum am mai spus, sunt fiinte sociale, care traiesc in colonii, fiecare reprezentanta a acesteia avand un rol bine determinat. Niciodata nu se  poate vorbi despre albine la singular, intrucat un exemplar nu poate supravietui singur pentru mult timp: matca nu stie sa construiasca faguri si sa produca miere, asa cum albinele lucratoare nu pot depune oua si asa mai departe. Asadar un stup poate fi considerat a fi o societate in toata regula, unde insectele traiesc in armonie si se sprijina reciproc, fiecare stiindu-si foarte bine locul si rolul ocupat.


In general, acestea sunt specializate pe un anumit domeniu in functie si de varsta pe care o au. Astfel cele mai tinere albine se vor ocupa de pregatirea si curatarea fagurilor destinati depunerii de noi oua si de capacirea fagurilor. Apoi se vor ocupa de hranirea larvelor tinere. Cand se mai maturizeaza vor incepe sa primeasca si nectar pe care trebuie sa il depoziteze in faguri speciali, dar se vor ocupa si de curatarea stupului si de inlaturarea albinelor moarte.
Urmatoarele sarcini pe care le vor primi vor fi cele legate de asigurarea aerisirii si mentinerii temperaturii constante in stup, iar ulterior vor produce ceara, cu ajutorul unor glande speciale aflate pe abdomen. Ceara va fi utilizata apoi pentru a se construi fagurii unde va fi depozitata mierea, dar si fagurii special destinati pentru cresterea larvelor.


Stiati ca…?
In stup exista albine a caror sarcina este aceea de a da din aripi foarte repede pentru a mentine astfel o temperatura optima in stup?
Cand este foarte cald albinele folosesc apa pe care o aduc la stup pentru a o evapora si astfel racesc aerul?
Aceste albine, specializate pe post de mini- ventilatoare ajuta si la reducerea cantitatii de apa continute de miere. Fagurii sunt capaciti de catre albine numai atunci cand mierea are un continut de apa de maxim 20%. Ceea ce inseamna ca ele reusesc sa evapore pana la circa 40% din apa continuta initial de miere.


Dupa aceasta etapa, albinele mature vor primi sarcina de a apara stupul de intrusi, pentru ca ulterior sa isi ia zborul si sa inceapa sa adune nectar si polen, dar si propolis si apa.  De obicei ies la cules cele mai experimentate si mature albine.
Toate aceste etape prin care trec albinele sunt bine prestabilite si se vor respecta cu strictete. Insa in cazurile de forta majora, daca albinele mature care culeg polenul si nectarul sunt ucise de pesticide sau din alte cauze, albinele tinere le vor lua locul si vor duce la bun sfarsit sarcinile pe care acestea le aveau.


Trebuie sa stiti ca acest progres al albinelor, precum si specializarea lor care rezulta in urma stadiului de dezvoltare poate fi controlat chimic de catre anumiti feromoni. Daca de exemplu albinele mature sunt ucise si nu mai exista suficient de multe albine culegatoare, se vor secreta in stup acesti feromoni, fapt care va duce la o mai rapida dezvoltare a albinelor tinere, care se vor matura mult mai rapid. Daca insa exista deja prea multe albine culegatoare, nu se vor mai secreta feromoni decat in cantitati reduse, fapt care va duce la incetinirea procesului de maturare a albinelor tinere.


Asadar, vedeti cat de bine este organizata aceasta societate a albinelor si cum sunt controlate corespunzatoare aspectele vietii lor. Iar toate aceste procese au un unic scop: asigurarea supravietuirii si perpetuarii coloniei.
Apicultorii nu pot controla aceste procese care se desfasoara in interiorul stupului, insa pot influenta oarecum existenta stupului, asigurand albinelor suplimente de hrana, apa si limitand actiunea factorilor externi nocivi pentru albinele lor.
 


5.0 stars based on 1586 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Ghidul apicultorului
  • Anul Apicultorului- Luna Octombrie
    Anul Apicultorului- Luna Octombrie

    Luna Octombrie reprezinta practica luna cu care se incheie anul apicultorului. Albinele ies foarte rar din stup, daca sunt conditii meteorologice prielnice si zile insorite, in care temperaturile sa fie destul de ridicate. In regiunile in care toamna soseste mai tarziu, si sunt inca zile calduroase, albinele eclozionate in luna Septembrie ies si efectueaza zboruri in apropierea stupilor. Nu mai au resurse de polen si nectar, insa pentru ele sunt importante aceste zboruri, primele si ultimele inainte de inceperea iernatului.[...]

  • Ce trebuie sa faceti pentru a imbunatati culesul
    Ce trebuie sa faceti pentru a imbunatati culesul

    Asa cum spuneam si in materialele anterioare, culesul nu este mereu la fel de productiv. Exista o serie de factori care pot influenta productivitatea albinelor atunci cand vine vorba de culesul polenului si a nectarului sau de prepararea mierii. Din fericire, exista cateva metode pe care daca le veti folosi veti reusi sa anihilati acele influente negative, iar productia de miere va fi sporita.[...]

  • Anul Apicultorului- Luna Septembrie
    Anul Apicultorului- Luna Septembrie

    Luna Septembrie este prima luna de toamna. Cu toate ca din punct de vedere calendaristic echinoctiul de toamna are loc la 23 Septembrie, toata luna este considerata ca fiind de toamna. Ziua scade tot mai mult, iar temperaturile nocturne sunt din ce in ce mai mici. Este luna in care albinele incep sa se pregateasca din ce in ce mai intens pentru iernat, iar comportamentul lor cunoaste anumite schimbari importante. [...]

  • Factorii care influenteaza culesul albinelor
    Factorii care influenteaza culesul albinelor

    Apicultorii au grija toata perioada iernatului de albinele lor, iar incepand din primavara, este firesc sa astepte roadele eforturilor depuse timp de mai multe luni. Exista, evident, si o motivatie economica a acestui lucru, caci nu este deloc usor sau ieftin sa intretina cineva multi stupi, luni la randul, fara a scoate niciun profit. Asadar culesul albinelor este esential pentru apicultor, care din comercializarea produselor apicole va trebui sa isi amortizeze cheltuielile si sa faca si un anumit profit.[...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa