Miere de Albine


Ce trebuie sa faceti pentru a imbunatati culesul

Asa cum spuneam si in materialele anterioare, culesul nu este mereu la fel de productiv. Exista o serie de factori care pot influenta productivitatea albinelor atunci cand vine vorba de culesul polenului si a nectarului sau de prepararea mierii.

Din fericire, exista cateva metode pe care daca le veti folosi veti reusi sa anihilati acele influente negative, iar productia de miere va fi sporita. Exista anumite situatii de care va trebui sa tineti cont, si in acelasi timp trebuie sa luati in calcul mai multe variabile. 
 
- In primul rand va trebui sa va asigurati ca aveti familii de albine cat mai puternice, deoarece cu cat o familie este mai numeroasa, cu atat cantitatea de miere va fi mai mare. Asadar trebuie sa verificati in primul rand starea de sanatate a albinelor, iar apoi ca exista o matca buna in stup, care sa asigure un numar cat mai mare de oua, din care sa iasa puiet sanatos si numeros. Intr-un stup este recomandat sa aveti circa 12 faguri, din care minim 8 trebuie sa fie ocupati cu puiet. In cazul in care o familie de albine este slabita, o puteti uni cu o alta si veti obtine astfel o familie mai numeroasa si mai puternica. 
De asemenea, se stie ca o familie de albine aflata in pragul roirii are o productivitate slaba, asa ca trebuie sa preintampinati acest fenomen, in primul rand prin asigurarea unui spatiu suficient de mare in stup, astfel incat sa nu existe riscul roirii datorat unui spatiu neincapator pentru toate albinele. Dar trebuie sa asigurati o atentie sporita si ventilarii eficiente a stupilor, cat si pozitionarea lor in spatii cu umbra naturala.
Este foarte important sa va asigurati ca nu existe riscul ca familiile sa intre in frigurile roitului in anii in care conditiile meteorologice permit culesuri timpurii, asa ca va trebui sa luati masuri inca de la inceputul primaverii.
 
- Pentru a avea un cules eficient trebuie sa va asigurati ca matcile sunt sanatoase si in putere. Un stup care este orfan de matca sau a carui matca este imbatranita va avea o productivitate redusa, deoarece matca asigura echilibrul in interiorul familiei, fara ea existand riscul sa se produca haos, iar familia sa aiba o activitate dezordonata si contraproductiva.
De asemenea este foarte important ca in preajma culesurilor principale, populatia din stupi sa fie alcatuita in cea mai mare parte din albine culegatoare. Asta inseamna ca va trebui sa incurajati ponta matcii in perioadele premergatoare culesului si sa aveti cat mai multe albine tinere, care sa poata iesi la cules chiar din a cincea sau a sasea zi dupa ce ecloziune.
 
- Daca vreti sa stimulati culesul intr-o anumita perioada trebuie sa controlati si numarul puietului prezent in stup. Daca exista prea mult puiet in perioada de cules, mierea va fi folosita pentru cresterea acestuia, iar dumneavoastra veti recolta mai putina miere. 
Pentru a va asigura o cantitate cat mai mare de miere se recomanda sa practicati apicultura pastorala, adica sa mutati stupii dintr-o regiune in alta, in functie de flora melifera si de perioadele de vegetatie ale acesteia. Astfel veti beneficia de culesuri productive pe tot parcursul anului apicol, iar acest lucru se va reflecta pozitiv si in cantitatea de miere obtinuta si in banii pe care ii puteti castiga in urma comercializarii produselor apicole.
 
- Este important sa stiti si cand si cum trebuie sa extrageti mierea din faguri, astfel incat sa stimulati albinele sa iasa cat mai mult la cules. Trebuie sa respectati insa si in acest caz doua reguli esentiale: fagurii cu miere nu vor fi extrasi decat dupa ce minim jumatate din ei au fost capaciti, iar in cazul in care exista conditii de umiditate marita si mierea nu poate fi capacita sau nu este maturata suficient, mai bine adaugati faguri noi, suplimentari, decat sa ii extrageti pe cei care contin miere cu un continut marit de apa.
Totodata va trebui sa acordati o atentie sporita si calitatii si cantitatii fagurilor pe care ii aveti si ii folositi in fiecare stup in parte. Se poate apela si la adaugarea unei magazii secundare pentru miere, astfel incat albinele sa aibe suficient spatiu pentru a stoca miere, dar si pentru a se stimula astfel productia mai mare de miere. Se stie ca albinele se orienteaza si dupa acest aspect atunci cand culeg nectar si polen si produc ulterior miere. 
 
Cel mai important lucru, de care orice apicultor trebuie sa tina cont, chiar daca este la inceputul meseriei de stupar, este ca daca vreti sa aveti productivitate maxima va trebui in primul rand sa va respectati si sa va iubiti albinele, trebuie sa le ingrijiti cu multa dragoste si atentie, iar rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara.

5.0 stars based on 5076 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Ghidul apicultorului
  • Anul Apicultorului- Luna Octombrie
    Anul Apicultorului- Luna Octombrie

    Luna Octombrie reprezinta practica luna cu care se incheie anul apicultorului. Albinele ies foarte rar din stup, daca sunt conditii meteorologice prielnice si zile insorite, in care temperaturile sa fie destul de ridicate. In regiunile in care toamna soseste mai tarziu, si sunt inca zile calduroase, albinele eclozionate in luna Septembrie ies si efectueaza zboruri in apropierea stupilor. Nu mai au resurse de polen si nectar, insa pentru ele sunt importante aceste zboruri, primele si ultimele inainte de inceperea iernatului.[...]

  • Ce trebuie sa faceti pentru a imbunatati culesul
    Ce trebuie sa faceti pentru a imbunatati culesul

    Asa cum spuneam si in materialele anterioare, culesul nu este mereu la fel de productiv. Exista o serie de factori care pot influenta productivitatea albinelor atunci cand vine vorba de culesul polenului si a nectarului sau de prepararea mierii. Din fericire, exista cateva metode pe care daca le veti folosi veti reusi sa anihilati acele influente negative, iar productia de miere va fi sporita.[...]

  • Anul Apicultorului- Luna Septembrie
    Anul Apicultorului- Luna Septembrie

    Luna Septembrie este prima luna de toamna. Cu toate ca din punct de vedere calendaristic echinoctiul de toamna are loc la 23 Septembrie, toata luna este considerata ca fiind de toamna. Ziua scade tot mai mult, iar temperaturile nocturne sunt din ce in ce mai mici. Este luna in care albinele incep sa se pregateasca din ce in ce mai intens pentru iernat, iar comportamentul lor cunoaste anumite schimbari importante. [...]

  • Factorii care influenteaza culesul albinelor
    Factorii care influenteaza culesul albinelor

    Apicultorii au grija toata perioada iernatului de albinele lor, iar incepand din primavara, este firesc sa astepte roadele eforturilor depuse timp de mai multe luni. Exista, evident, si o motivatie economica a acestui lucru, caci nu este deloc usor sau ieftin sa intretina cineva multi stupi, luni la randul, fara a scoate niciun profit. Asadar culesul albinelor este esential pentru apicultor, care din comercializarea produselor apicole va trebui sa isi amortizeze cheltuielile si sa faca si un anumit profit.[...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa