Miere de Albine


Viata albinelor pe parcursul unui an

Trebuie sa stiti, odata ce v-ati procurat o familie de albine, ca viata si activitatea acestora sunt variabile pe parcursul unui an si depind de mai multi factori. Primul ar fi durata de viata: in plin sezon melifer, activ, cand albinele culeg nectar si polen, ciclul de viata al unei albine lucratoare este de circa 40- 45 de zile, iar in sezonul rece o albina poate trai circa 6- 7 luni.  
Pornind si fie de la acest aspect putem deduce ca viata unei albine si a stupului difera foarte mult de la sezon la sezon. Este foarte important ca dumneavoastra sa fiti constienti de aceste modificari, caci numai astfel veti reusi sa evaluati corect si obiectiv, cum le merge albinelor pe care le detineti.
Pornind de la premisa ca abia ati inceput sa cresteti albine si sunteti proaspatul proprietar al unei familii de albine (sau a mai multora), vom trece in revista cele patru etape firesti care au loc pe parcursul unui an in stup.
Deoarece, asa cum spuneam anterior, cea mai buna perioada pentru a achizitiona albine este primavara, vom incepe cu sezonul in care deja au inflorit plantele si albinele pot gasi nectarul si polenul atat de importante pentru ele.

Perioada de dezvoltare a populatiei stupului


Asadar odata cu incalzirea vremii si aparitia florei activitatea in stup incepe sa se intensifice. Daca iarna matca depune foarte putine oua sau deloc, odata cu sosirea primaverii matca va incepe sa depuna oua, ajungand pana la circa 2000 de oua pe zi. Astfel populatia tanara a stupului va creste simtitor, iar albinele tinere le vor inlocui pe cele epuizate si batrane.
Perioada de maxim al inmultirii albinelor din stup este intre lunile mai si iunie. Datorita cresterii numarului de larve si secretia de laptisor de matca a albinelor doici, care se ocupa de cresa stupului, va creste. Aceasta crestere va duce la aparitia unor modificari in comportamentul albinelor si acum apare si posibilitatea roitului.
Atunci cand larvele se dezvolta si ajung la maturitate, albinele doici nu vor mai avea pe cine sa hraneasca cu laptisorul de matca in exces si ajung sa il consume ele. In aceasta situatie apar modificari in corpul lor si incep sa li se dezvolte ovarele si ele vor incepe sa depuna oua, care nu sunt insa fecundate. (Asa cum am explicat pe larg in capitolul Stadiile de dezvoltare a albinelor din ouale nefecundate nu se dezvolta decat trantorii).
Datorita acestor schimbari de comportament, albinele vor construi mai multe botci (fagurii in care se dezvolta numai matcile) si vor hrani mai putin matca deja existenta, care astfel va pierde in greutate si va fi mai usoara pentru zbor, adica pentru roire. In momentul in care apare o noua matca in stup, coroborat si cu existenta unor altor factori predispozanti (lipsa spatiului, ventilatie necorespunzatoare, etc) apare nevoia impetuoasa de roire, denumita febra roirii (vom dezvolta acest subiect intr-un capitol separat).  
Matca batrana va parasi stupul impreuna cu trantori si o parte din albinele lucratoare. Acesta este roiul principal. La o saptamana dupa plecarea acestuia din stup poate aparea si o a doua roire (roi secundar) si chiar un roi tertiar. Odata cu roiul secundar, pleaca din stup una sau mai multe matci virgine, albine lucratoare si trantori. Acest fapt se poate intampla daca albinele nu pazesc bine botcile pentru a elibera pe rand matcile tinere, in functie de gradul de roire si de numarul roiurilor formate.
In momentul roirii, populatia ramasa in stup se reduce simtitor, iar daca au loc mai multe roiri apicultorii pot inregistra pagube consistente, mai ales daca roirea are loc in perioada maxima de cules. Roirea naturala a albinelor apare la sfarsitul lunii Mai si tine pana la sfarsitul lunii Iulie.
Stiind acest lucru, pentru a putea preveni scaderea productiei de miere sau chiar compromiterea totala a recoltei pe acel an, apicultorii trebuie sa  se asigure ca albinele au suficient spatiu pentru a depune mierea, dar si ca nu vor mai aparea matci noi in stupi. Trebuie sa controleze periodic stupul si sa urmareasca aparitia botcilor, mai ales daca matca existenta este inca in putere si productiva, pentru a preintampina asa numita febra a roitului.
La sfarsitul lunii Iulie albinele se pregatesc din nou pentru a mari populatia stupului, in vederea pregatirii pentru iarna. Daca a fost o productie slaba sau seceta, in aceasta perioada sunt alungati si trantorii din stupi. Acestia isi incheie misiunea de imperechiere si deci nu mai servesc cu nimic stupului. Avand in vedere ca acestia pot consuma de pana la trei ori mai multa miere decat o albina lucratoare, vor fi indepartati, iar la scurt timp vor muri, neavand cu ce sa se mai hraneasca.

 Pregatirea pentru iernat


Incepand cu sfarsitul lunii August albinele lucratoare, care traiesc circa 40 de zile, si care toata vara au cules nectar si polen, mor. Acesta este momentul in care din nou va avea loc scaderea temporara a populatiei de albine: numarul de oua depuse de catre matca este redus, trantorii sunt alungati, iar multe albine mor. Culesul de nectar si polen este si el redus in aceasta perioada, uneori incetandu-se aproape complet.  
Matca este epuizata si va depune mai putine oua, daca insa vremea o permite si apare culesul tarziu matca va fi stimulata si va depune mai multe oua, insa in principiu acum are loc pregatirea pentru iernat. Albinele care eclozeaza in perioada septembrie- noiembrie sunt cele care vor supravietui toata iarna, si vor ierna.
Aceste albine au un ciclu de viata mai lung deoarece ele participa foarte putin la cules (raportat la perioada de timp in care culesul mai este cat de cat activ), nu se epuizeaza cu cresterea puietului si deci nu se “uzeaza”, dar si datorita faptului ca vor manca mai multa pastura (painea albinelor). Aceste albine vor fi cele care vor asigura in primavara cresterea puietului.
Este momentul in care trebuie verificata rezerva de hrana a albinelor, pentru a le asigura traiul pana in primavara. Avand populatie relativ tanara si fiind bine hranite, albinele vor supravietui iernii, iar in primavara veti avea o familie gata sa se apuce de cules si preparat miere.

Iernatul propriu-zis


Atunci cand temperaturile scad sub 12- 13 grade Celsius incepe iernatul efectiv al albinelor. Iernatul dureaza din Octombrie- Noiembrie si pana in Ianuarie- Februarie, cand matca isi va relua activitatea de depunere a oualelor si albinele se vor pregati pentru dezvoltarea coloniei.
Pe masura ce temperaturile exterioare scad spre 8 grade, albinele vor abandona fagurii aflati spre peretii stupilor si se vor strange spre mijlocul stupului, formand ghemul de iernat, care datorita formei si structurii sale este cea mai buna metoda de a conserva caldura si energia albinelor. Concret se prind unele de celelalte cu picioarele si formeaza o sfera in mijlocul stupului. In interiorul acestui ghem niciodata nu va scadea temperatura sub 14 grade Celsius. Pe perioada iernii albinele nu incalzesc stupul, ci isi vor folosi toata energia si resursele numai pentru a mentine temperatura ghemului. Producerea acestei calduri locale se face cu consum de miere. Albinele au nevoie de energie si astfel vor consuma intre 6 si 10 kilograme de miere pe iarna, dar si pastura. In aceasta perioada nu se vor depune oua si nu apar larve in stup.
Atunci cand se formeaza ghemul, la suprafata veti gasi albinele mature, care se pozitioneaza cu capul spre interiorul ghemului si cu corpul in afara, avand aripile un pic ridicate si stand complet nemiscate. Aceste albine batrane stau foarte strans lipite unele de celelalte, umpland complet intervalul dintre  faguri. Stratul format de albinele mature are o grosime de circa 2- 6 centimetri, iar in interiorul ghemului protejat de ele temperatura ramane mereu constanta.
Inspre interiorul ghemului se afla albinele tinere, care insa stau rasfirate si cu miscarile aripilor si a picioarelor produc practic caldura necesara. Daca va plasati langa un stup iarna veti auzi un zumzet specific, produs tocmai de aceste miscari destinate producerii de energie termica in cadrul ghemului de iernare.
Temperatura din cadrul ghemului variaza in functie de temperaturile exterioare, dar si de perioada calendaristica. Astfel daca in timpul gerurilor iernii temperaturile sunt de 20- 25 grade Celsius la interior si circa zero grade la exterior, atunci cand afara temperaturile depasesc 14 grade si albinele incep sa creasca puietul, temperaturile produse vor depasi la interior 35 de grade, iar la exterior 6- 8 grade Celsius.

Inlocuirea albinelor

Odata cu incalzirea datorata primaverii, albinele incep sa se ocupe de cresterea puietului, astfel incat populatia din stup sa fie reinnoita cu exemplare tinere si puternice, apte de cules si de prepararea mierii.
Astfel, spre sfarsitul lui Ianuarie si inceputul lui Februarie, daca albinele au suficienta hrana si sunt sanatoase, vor incepe o noua etapa de depunere a oualelor si de cresterea a larvelor. Asa cum aminteam temperatura din stup va creste, iar matca va incepe sa depuna 30- 100 de oua pe zi, treptat, pana ajunge sa depuna circa 1000 de oua pe zi, in momentul in care deja au aparut plantele si implicit polenul si nectarul.
Albinele care au iernat se vor ocupa de cresterea si hranirea larvelor, dupa care, incet- incet vor muri si vor fi inlocuite cu albinele noi. Daca la inceputul sezonului albinele mature reuseau sa hraneasca 1-2  larve, spre sfarsitul lunii aprilie, cand populatia stupului este alcatuita preponderent din albine tinere, acestea vor putea hrani fiecare cate 3-4 larve. Acest lucru se traduce printr-o crestere in ritm alert a numarului de albine din stup, care au acum si resursele exterioare necesare si gasesc usor polen si nectar.
Dupa aceasta etapa are loc etapa de dezvoltare a stupului, iar ciclul descris anterior se va relua.  

 


5.0 stars based on 4421 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Ghidul apicultorului
  • Anul Apicultorului- Luna Octombrie
    Anul Apicultorului- Luna Octombrie

    Luna Octombrie reprezinta practica luna cu care se incheie anul apicultorului. Albinele ies foarte rar din stup, daca sunt conditii meteorologice prielnice si zile insorite, in care temperaturile sa fie destul de ridicate. In regiunile in care toamna soseste mai tarziu, si sunt inca zile calduroase, albinele eclozionate in luna Septembrie ies si efectueaza zboruri in apropierea stupilor. Nu mai au resurse de polen si nectar, insa pentru ele sunt importante aceste zboruri, primele si ultimele inainte de inceperea iernatului.[...]

  • Ce trebuie sa faceti pentru a imbunatati culesul
    Ce trebuie sa faceti pentru a imbunatati culesul

    Asa cum spuneam si in materialele anterioare, culesul nu este mereu la fel de productiv. Exista o serie de factori care pot influenta productivitatea albinelor atunci cand vine vorba de culesul polenului si a nectarului sau de prepararea mierii. Din fericire, exista cateva metode pe care daca le veti folosi veti reusi sa anihilati acele influente negative, iar productia de miere va fi sporita.[...]

  • Anul Apicultorului- Luna Septembrie
    Anul Apicultorului- Luna Septembrie

    Luna Septembrie este prima luna de toamna. Cu toate ca din punct de vedere calendaristic echinoctiul de toamna are loc la 23 Septembrie, toata luna este considerata ca fiind de toamna. Ziua scade tot mai mult, iar temperaturile nocturne sunt din ce in ce mai mici. Este luna in care albinele incep sa se pregateasca din ce in ce mai intens pentru iernat, iar comportamentul lor cunoaste anumite schimbari importante. [...]

  • Factorii care influenteaza culesul albinelor
    Factorii care influenteaza culesul albinelor

    Apicultorii au grija toata perioada iernatului de albinele lor, iar incepand din primavara, este firesc sa astepte roadele eforturilor depuse timp de mai multe luni. Exista, evident, si o motivatie economica a acestui lucru, caci nu este deloc usor sau ieftin sa intretina cineva multi stupi, luni la randul, fara a scoate niciun profit. Asadar culesul albinelor este esential pentru apicultor, care din comercializarea produselor apicole va trebui sa isi amortizeze cheltuielile si sa faca si un anumit profit.[...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa