Miere de Albine


Ceara de albine

Ceara de albine este unul dintre produsele apicole importante. Trebuie amintit ca albinele secreta ceara numai pana in ce implinesc 12-18 zile, dupa care glandele care le ajuta sa secrete ceara se atrofiaza treptat. Insa pentru a secreta ceara, albinele trebuie sa traiasca in anumite conditii de temperature sis a beneficieze de hrana corespunzatoare.
Albinele folosesc ceara pentru a construi fagurii, care vor folosi atat ca depozit pentru miere, cat si pe post de “cresa” pentru ouale facute de matca., din care vor iesi larvele si urmatoarea generatie de albine.
Ceara este o substanta stabila, care nu interactioneaza si nu se amesteca nici cu mierea si nici cu celelalte produse ale albinelor. Atunci cand este secretata de catre albine, ceara este lichida, iar in contact cu aerul se solodifica rapid.
La fel si cum mierea a fost folosita din vremuri foarte indepartate, si ceara a fost uzata de oameni, mai intai ca moneda de schimb si ca valoare, pentru ca mai apoi sa capete si intrebuintari medicinale, insa si multe alte aplicatii in viata noastra. Acum ceara este folosita atat ca atare, cat si in combinative cu alte produse apicole sau in amestec cu diferite ingrediente pentru a se crea noi si noi produse.
In momentul in care este secretata, ceara are o culoare alb- galbuie, pentru ca ulterior sa isi modifice aspectul, avand diferite nuante de galben, in functie de polenul cules de albine. Dupa perioade mai indelungate de timp ajunge chiar la nuante de maron inchis.
Este o substanta foarte rezistenta la procesele oxidative si nu este “atacata” decat de saliva albinelor. Chiar daca intra in contact cu impuritatile, ea nu se combina cu acestea, iar daca va fi incalzita se va curata, fara a-si schimba proprietatile.
Pentru a putea fi albita, ceara trebuie expusa o perioada de cateva saptamani la soare, iar culoarea sa se va decolora treptat. Asa cum am mai amintit nuantele sale cromatice sunt direct dependente de pigmentii care se gasesc in grauncioarele de polen pe care albinele le culeg si le ingera.


Proprietati fizice

Ceara are urmatoarele atribute fizice:
- este de culoare alb- galbuie atunci cand este secretata
- are un gust si un miros usor balsamic, ce aminteste de fanetele pline de plante tamaduitoare
- are o structura cristalina
- nu lasa urme de grasime pe maini si nu este aderenta la dinti
- devine plastica atunci cand este supusa actiunilor mecanice
- este insolubila in apa, insa este relativ solubila in benzen

Proprietati chimice

Daca ar trebui sa reducem ceara la elementele chimice din baza, constatam ca de fapt ceara este in proportie de circa 80% carbon, restul fiind reprezentat de hidrogen si oxigen. Insa din punct de vedere al structurii substantelor chimice continute, ceara este alcatuita din:
- esteri ai acizilor cerici
- acizi cerici
- hidrocarburi
- esteri
- alcooli

Proprietati terapeutice


Datorita compozitiei sale chimice, ceara are mai multe proprietati terapeutice, care o recomanda ca remediu naturist atat in starea ei naturala, dar si ca ingredient in diversele produse cosmetice sau medicamentoase.
Ceara este un produs apicol:
- antiseptic
- anti-inflamator
- emolient
- cicatrizant
- conservant

Indicatii terapeutice

- diverse afectiuni cutanate- acne, bataturi,
- poate fi utilizata si ca masti cosmetice pentru redarea supletii pielii
- afectiuni ale cavitatii bucale
- afectiuni ale cailor respiratorii superioare
- inflamatii ale tubului digestiv
- laxativ
- afectiuni si inflamatii ginecologice

Mod de administrare:

Ceara poate fi folosita ca atare atat pentru tratamentul extern, cat si pentru cel intern. Pentru afectiunile mucoasei bucale sau a cailor respiratorii superioare se poate mesteca si apoi inghiti in cantitati mici.
Atentie!
Ca si in cazul celorlalte produse apicole este necesara testarea prealabila inaintea inceperii tratamentelor pe baza de ceara de albine. Ceara poate contine urme de propolis sau polen, care poate genera reactii alergice la pacientii su sensibilitate marita.


 


5.0 stars based on 4503 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa