Miere de Albine


Laptisor de matca

Laptisorul de matca reprezinta un produs apicol de exceptie, care are cel mai mare continut de vitamine raportat la unitatea de volum. Are proprietati imunostimulatoare si vindecatoare exceptionale, iar efectele sale asupra corpului uman sunt mai mult decat benefice.
Laptisorul de matca reprezinta hrana reginei stupului. Tot cu laptisor de matca sunt hranite si larvele, insa numai in primele trei zile de viata, ulterior hranindu-se cu miere si polen.
Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele hipofaringiene ale celor mai tinere albine, in zilele a sasea si a patrusprezecea de viata, substanta cu care va fi hranita matca si puietul in primele trei stadii de dezvoltare larvara. Daca am analiza cat traieste o matca in comparatie cu o albina lucratoare, am constata ca exista o diferenta de pana la de zece ori. Concret o matca poate trai intre 4 si 6 ani, iar o albina traieste in medie circa 40 de zile. Matca nu se naste matca, ci este si ea o albina ca oricare alta. Insa, in functie de evolutia ei in acele prime trei zile de stadiu de larva, cand este hranita cu laptisor de matca, o albina va fi aleasa sa fie regina stupului, iar albinele doici (cele care secreta laptisorul de matca) o vor hrani din acel moment exclusiv cu acest elixir apicol. Asadar efectele laptisorului de matca vorbesc de la sine in acest exemplu.
Laptisorul de matca este o substanta de culoare alb- galbuie,  un aspect vascos si un gust acrisor, astringent, cu un pH de 3,5-4.5. In contact cu aerul si lumina isi schimba consistenta si se intareste, si se mai inchide si la culoare.
Din punct de vedere chimic, laptisorul de matca are urmatorul continut:
- 60-70% apa
- 10-22 % zahar
- 9-18 % proteine si aminoacizi
- 4-8 % grasimi
- hormoni, enzime si alte substante
- Laptisorul de matca este singurul compus natural care contine acid 10-hidroxi-2-decenoic, care are proprietati bactericide, antivirale, antifungice. Cele mai recente cercetari efectuate in Japonia au relevat ca acest acid are proprietatea de a stimula celulele stem, ba mai mult s-au constat ameliorari asupra neuronilor, despre care pana acum se stia ca nu se pot regenera.
- Laptisorul de matca mai contine si acetilcolina, care este un neurotransmitator foarte important. S-a constata ca aceasta substanta are efecte benefice in prevenirea aparitiei maladiei Alzheimer.
- Contine 17 aminoacizi, dintre care 7 sunt esentiali- lizina, valina, leucina, izoleucina, metionina, fenilalanina si treonina.
- Vitaminele continute de laptisorul de matca sunt: B1, B2, B3, B5 (este in cantitatea cea mai mare, circa 250 mg%), B6, B8, B9, B12, A, D, E, K
- Sarurile minerale din compozitie sunt: potasiu, magneziu, calciu, fier, siliciu, fosfor, zinc
- enzime si alte substante active

Proprietatile laptisorului de matca


Laptisorul de matca este:
- un supliment alimentar natural si nutritiv
- antioxidant
- tonic
- antiviral- actioneaza in sensul eliminarii virusilor
- antibiotic cu spectru larg
- anabolizant natural- ajuta la asimilarea substantelor nutritive
- afrodisiac
- energizant
- vitaminizant
- antidepresiv
- anti-inflamator
- depurativ- ajuta la eliminarea toxinelor
- vasodilatator
- anti- aterosclerotic
- hematopeietic (stimuleaza producerea de elemente figurate ale sangelui) si anti-anemic
- antibacterian
- antiviral local
- emolient si hidratant cand este aplicat local, pe piele

Beneficiile aduse de laptisorul de matca:


- creste durata de viata si-i imbunatateste calitatea
- stimuleaza producerea de noi celule, dar si regenerarea altora
- creste pofta de mancare
- regleaza functionarea tiroidei si a hormonilor sai
- stimuleaza activitatea secretorie a gonadelor, crescand secretia de luteina si progesteron
- imbunatateste activitatea prostatei
- regleaza secretia de hormoni specifici stresului – cortizolul
- impiedica multiplicarea tumorilor si a celulelor canceroase
-  regleaza secretia glandelor sebacee
- stimuleaza regenerarea celulelor si tesutului epitelial
- reduce colesterolul rau
- ajuta la refacerea celulelor nervoase
- ofera rezistenta la efort, iar in cazul sportivilor se inregistreaza rezultate nemaipomenite
- ajuta la refacerea organismului dupa interventii chirurgicale sau chimioterapie
-  previne aparitia maladiilor si ajuta la ameliorarea starii pacientilor care sufera de Alzheimer si Parkinson
- este foarte bun in tratarea eczemelor, eritemelor, dermatitelor, dar si a ranilor
- creste energia si vitalitatea organismului
- combate oboseala
- stimuleaza sistemul imunitar
- creste rezistenta organismului la infectii
- stopeaza caderea parului si previne aparitia alopeciei
- previne aparitia mutatiilor genetice

Mod de administrare:
Uz intern
- in stare proaspata, ca atare
- liofilizat in doza unica de 1 gram sau 2 grame
- in componenta diverselor produse farmaceutice
Ideal insa este sa fie consumat proaspt, caci prin prelucrare i se reduc efectele benefice.
Uz extern
- se aplica local sau se folosesc produse cosmetice care contin laptisor de matca
Atentie! Atunci cand luati laptisor de matca nu trebuie sa folositi lingurita de metal, caci laptisorul isi va schimba proprietatile si culoarea.
 

Precautii:


Nu se va administra!
- femeilor insarcinate sau celor care alapteaza
- persoanelor care sufera de alergii sau celor alergice la miere
- persoanelor predispuse la diverse eruptii si eczeme, decat cu aprobarea medicului
- nu se recomanda curele mai dese de doua ori pe an (ideal primavara si toamna)
- pacientilor agitati psihici sau maniaci
- persoane cu sexualitate exacerbata


Indicatii terapeutice:


- epuizare fizica si psihica
- obezitate, dislipidemii
- diabet
- ateroscleroza si arteroscleroza
- boli cronice ale aparatului respirator
- boli auto-imune
- poliartrita reumatoida
- insuficienta renala cronica
- distrofii, copii nascuti prematur
- convalescenta
- frigiditate, impotenta si infertilitate
- cancer
- anemii
- afectiuni cardiace
- afectiuni ale sistemului endocrin
- aplazie medulara
- menopauza
- boli degenerative
 


5.0 stars based on 4808 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa