Miere de Albine


Mierea de afine

Printre multele si bogatele sortimente de miere se numara si mierea de afine. Nu este atat de des intalnita la comercianti si apicultori, deoarece culturile de afine din tara noastra sunt destul de putine, iar de obicei fac parte din flora spontana din zonele de munte. Acest lucru poate ingreuna oarecum accesul apicultorilor si pozitionarea stupilor. Productia de miere de afine este mai redusa si datorita faptului ca aceste tufe nu infloresc in fiecare an la fel si productia de flori si fructe este mai degraba din doi in doi ani.
Cercetarile efectuate in Canada de o asociatie care se ocupa de terapiile naturiste, au demonstrat ca mierea de afine are cea mai puternica actiune antibacteriana, dintre toate tipurile de miere existente. Mierea de afine are cea mai mare concentratie de inhibitori de bacterii, din acest motiv fiind recomandata ca tratament pentru rani si taieturi. Aplicata direct pe tegumente opreste hemoragiile si in acelasi timp impiedica dezvoltarea bacteriilor.  Acest efect mai poate fi explicat si prin prezenta unei mari cantitati de fitosteroli ce se regasesc atat in fructele de afine, cat si in mierea obtinuta din florile acestui tip de arbust.
In acelasi timp, aceasta miere iese in evidenta si prin continutul foarte ridicat de antioxidanti. Afinele contin cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toate fructele de padure. Datorita acestei calitati mierea de afine are proprietatea de a contracara actiunea radicalilor liberi si de a preveni aparitia imbatranirii premature a tenului.
Mierea de afine au o culoare foarte placuta, care aminteste de ambra, dar poate sa aiba si nuante mai inchise datorita polenului continut de micile si delicatele flori albe ale arbustului. Aroma sa este inconfundabila, fructata, insa nu trebuie sa va lasati pacaliti atunci cand cumparati acest sortiment de miere. Un gust prea pregnant de fructe de afine poate arata ca de fapt mierea a fost imbogatita cu suc de afine.   
Datorita consistentei si aromei sale, aceasta miere poate fi folosita chiar pe post de sirop, pentru a prepara o delicioasa bautura racoritoare. De asemenea, acest sortiment de miere este rezistent la temperaturi ridicate, pastrandu-si proprietatile, ceea ce recomanda aceasta miere pentru pregatirea anumitor preparate culinare.


Indicatii terapeutice:
- infectii ale aparatului respirator- faringite, laringite, amigdalite
- afectiuni ale cavitatii bucale- afte, stomatite
- rani, arsuri sau taieturi
- afectiuni dermatologice- acnee
- cosmetica- masti anti-rid
 


5.0 stars based on 3512 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa