Miere de Albine


Mierea de mana

Mierea de mana este mierea pe care albinele o fac din alte substante decat polenul si nectarul florilor si este o miere extraflorala. Plantele mai produc nectar si pe alte parti ale lor (tulpina, frunze, scoarta, etc). Albinele preiau acest nectar si il transforma in miere si vorbim despre miere vegetala.
Insa exista si un alt aspect de retinut si anume: ca exista anumite insecte (din familia afidelor) care preiau substante de pe partile extraflorale ale plantelor, insa atunci cand le consuma, ele elimina prin excretie exact zaharurile pe care nu le pot prelucra, iar albinele le folosesc pentru a prepara mierea de mana sau mierea de padure, care este o miere de origine animala.
Mana este de fapt rezultatul digestiei unor insecte cunoscute in limbaj popular ca purici de plante si are aspectul unor picaturi mici, cristaline si foarte dulci. Iar albinele sunt atrase de dulceata acestor picaturi si le colecteaza pentru a le transforma in miere. Mana mai este produsa si de larvele unor specii de fluturi. Aceasta este mana de origine animala.
Mana de origine vegetala este sub forma de seva si se gaseste pe mugurii unor arbori, dar poate fi secretata si de anumite specii de ciuperci.
Arborii folositi de albine pentru a prepara mierea de mana sunt: brad, molid, pin, frasin, artar, fag, stejar, etc.
Este singura miere ce nu contine polen si care poate fi consumata de oricine, chiar si de persoanele care sufera de alergie la mierea florala! Conditia este ca mierea sa fie 100% de mana!
Mierea de mana are o culoare mult mai inchisa decat mierea clasica, si asta datorita faptului ca ii lipseste galbenul dat de polenul florilor. Nuantele sale sunt de la verzui spre maron inchis, aproape negru, singura exceptie reprezentand-o mierea de molid, care este galbuie.
Din punct de vedere al gustului ai mirosului, mierea de mana este aparte fata de alte tipuri de miere, si cum mierea de padure este obtinuta si din conifere, aroma acestora se resimte si se regaseste si in mirosul, cat si in gustul mierii. Unele tipuri de miere de mana (in functie de arborele de unde s-a recoltat nectarul) pot avea o usoara tenta amaruie, ceea ce da o nota aparte gustului, facand o combinatie deosebita de dulce- amarui.
Este o miere ce cristalizeaza destul de rapid, datorita continutului mare de glucoza si are o opalescenta mai mare decat cea a altor tipuri de miere. Insa uneori, in functie de nectarul cules, aceasta miere poate cristaliza atat de mult incat devine practic imposibil de colectat, iar alte sortimente, pastrate in anumite cvnditii, cristalizeaza foarte greu.
Particularitatea acestui tip de miere este data si de faptul ca, in comparatie cu celelalte sortimente, aceasta are un  continut de minerale (in special calciu si magneziu) de la 8 pana la de 20 de ori mai mare decat mierea obtinuta din polen. Iar asimilarea acestor elemente de catre organism este fvarte rapida si facila.
Un alt aspect deosebit legat de acest sortiment de miere este dat de faptul ca, spre deosebire de mierea clasica florala,  mierea de mana este mai rezistenta la temperaturi marite, nepierzandu-si din proprietati la temperaturi de peste 40oC, ca celelalte, fapt care o recomanda pentru a fi folosita  si la prepararea diferitelor feluri de mancare, ce implica prelucrare termica.
De asemenea contine o anumita substanta, numita inhibina, care este unul dintre cele mai puternice bactericide (ucide bacteriile), de aceea fiind un leac incontestabil in diversele infectii bacteriene.


Din punct de vedere chimic, mierea de mana contine urmatoarele substante:
- carbohidrati- circa 90%- glucoza, fructoza, trizaharide (rafinoza, melezitoza, etc)
- proteine- circa 1,2 %-
- minerale- calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, fier, etc (ce se gasesc chiar si in procent de pana la 32%)
- acizi organici- formic, acetic
- vitamine- C, complexul de vitamine B,
- uleiuri esentiale
- bioflavonide- vitamina P
- enzime (amilaza, invertaza)- sunt substante din organismele vii cu rol in procesele de sinteza si degradare
- apa – circa 18% (de specificat ca mierea clasica, obtinuta din polen si nectar, este capacita de albine atunci cand ii scade umiditatea si cand ajunge la o umiditate relativa de 20 %, lucru reusit prin vanturarea constanta a mierii de catre albine. Ori acest tip de miere nu contine decat 18% apa).

Proprietati terapeutice:
- antiseptica
- anti-inflamatoare
- antioxidanta
- bactericida- ucide bacteriile
- laxativa
- stimuleaza detoxifierea organismului
- depurativa- elimina toxinele
- imunostimulanta
- stimuleaza refacerea epiteliilor
- cicatrizanta

Indicatii terapeutice:
- afectiuni ale sistemului imunitar
- afectiuni ale aparatului digestiv, mai ales ale colonului
- afectiuni dermatologice
- afectiuni inflamatorii
- afectiuni degenerative
- spasmofilie
- rahitism la copii
- osteoporoza
- afectiuni ale articulatiilor
- anemii
- boli infectioase
- avitaminoze (boala cauzata delipsa de vitamine) sau carente in diverse vitamine
- rani sau afectiuni ale pielii


5.0 stars based on 6499 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa