Miere de Albine


Mierea de rapita

Mierea de rapita este facuta de catre albine din planta oleaginoasa atat de raspandita in culturile de la noi. Caracteristic pentru aceasta miere de mai este continutul mare de glucoza, datorita caruia se zahariseste cel mai repede dintre toate tipurile de miere. Procesul de cristalizare incepe la cateva zile dupa recoltare, iar datorita faptului ca are aceasta mare viteza de a se zaharisi, uneori chiar inca din fagure, procesul de recoltare se poate dovedi a fi dificil.
Mierea de rapita are o culoare mai albicioasa- galbuie, de galben pal si o consistenta aparte, care aminteste de serbetul pe care ni-l servea bunica in copilarie. Mirosul sau este cel al florilor de rapita (aduce cumva cu mirosul de varza), iar gustul este specific, mai putin dulce decat al altor sortimente de miere.
Mierea de rapita are o umiditate mai mare decat alte sortimente, dar si un continut mai scazut de minerale. Glucoza se gaseste in proportie de circa 48%, iar fructoza in proportie de 44%; alte tipuri de zaharuri care se regasesc in ea nu depasesc 4,5%. Are un pH destul de mare, iar aciditatea mica.

Proprietatile terapeutice ale mierii de rapita si indicatiile terapeutice:

- datorita faptului ca ea contine coenzima Q3, acest sortiment de miere este  indicat in tratarea osteoporozei. Coenzima Q3 este un potentator al mecanismeleor energetice infracelulare si are rolul de a preveni procesele degenerative specifice varstei a treia.
- ajuta la refacerea si mentinerea peretilor vaselor de sange, din acest motiv fiind recomandata in cazul bolilor vasculare
- stimuleaza si imbunatateste functia pancreatica si pe cea a splinei
- protejeaza ficatul si stimuleaza buna lui functionare
- ajuta la reducerea colesterolului rau din sange
- este indicata in tratarea afectiunilor rinichilor
- are efecte benefice in vindecarea afectiunilor respiratorii, dar si in raceala si gripa
- datorita faptului ca se cristalizeaza rapid este si un bun emolient si poate fi folosita si ca masca faciala pentru redarea stralucirii tenului si ajuta si la regenerarea lui
- are efecte nemaipomenite in tratarea aftelor bucale si a ulcerelor varicoase
-  adjuvant in terapia cancerului

 


5.0 stars based on 8824 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa