Miere de Albine


Mierea de trifoi

La noi in tara trifoiul este in general flora spontana sau planta furajera, insa este si o importanta planta melifera. In unele tari este cultivat trifoiul in mod special pentru obtinerea mierii. Aceasta planta care umple pajistile si campiile cu inflorescente de diferite culori transmite din proprietatile sale terapeutice importante si mierii de albine.
Exista miere de trifoi alb si miere de trifoi rosu, in functie de planta de la care s-a recoltat nectarul. La noi in tara mierea de trifoi este facuta din amestecul celor doua plante, insa nu este pura, deoarece pajistile au mult mai multe plante pe care albinele le viziteaza.
Culoarea mierii de trifoi variaza in functie de planta de la care s-a luat nectarul de catre albine si variaza de la alb-galbui, pana la nuante de galben inchis, galben rosiatic. Parfumul sau este foarte intens si are nuante ierbacee amestecate cu un parfum de marmelada. Gustul sau este foarte intens si se regasesc in el si nuante de iarba si flori. Nu cristalizeaza usor.


Mierea de trifoi contine:
- fructoza si sucroza (sucroza- sau zaharoza, este o substanta chimica intalnita in plante; un fel de zahar natural)
- flavonizi (flavonoide- substante care se gasesc in fructe si legume cu un puternic efect antioxidant)
- uleiuri esentiale
- derivati fenolici (substante anti-oxidante)
- vitamine- B1, B2, C
- antioxidanti
- oligoelemente(elemente chimice care se regasesc in cantitati foarte mici in organism) : calciu, potasiu, magneziu, flor

Proprietati terapeutice:
- antibacteriana- distruge bacteriile
- antioxidanta- impiedica oxidarea
- expectoranta
- imunostimulatoare- stimuleaza imunitatea
- cicatrizanta
- calmanta
- diuretica
- ajuta la fixarea calciului in oase
- detoxifianta- elimina toxinele
- diuretica
- sursa importanta de energie
- calmeaza durerile musculare
- stimuleaza metabolismul celular


Indicatii terapeutice:

- acnee
- adjuvant in terapia cancerului (mai ales a celui mamar)
- afectiuni hormonale (mai ales in cazul femeilor, datorita izoflavonelor pe care le contine)
- afectiuni ale vaselor de sange
- afectiuni ale ficatului
- afectiuni ale aparatului digestiv
- infectii cu Salmonela
- in hipocalcemii- ajuta foarte mult la fixarea calciului in oase
- afectiuni ale aparatului respirator
- tuse cronica
- cure de detoxifiere
- afectiuni renale
- astm
- reumatism

 


5.0 stars based on 4337 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa