Miere de Albine


Pastura

Putine persoane sunt constiente de faptul ca pastura, numita si “painea albinelor” este cel mai pretios produs apicol din intreg stupul. Este adevarat ca este obtinuta din polen, insa, datorita faptului ca este imbogatita cu anumite enzime ce provin de la albine, calitatile sale terapeutice si curative sunt mai numeroase si mai puternice decat ale polenului.
Pastura are un gust mai acid, datorita proceselor de fermentatie prin care trece si nu este la fel de dura ca polenul. Atunci cand se recolteaza, pastura are forma hexagonala, forma fagurilor din care provine, iar in sectiune se pot observa diferite nuante de culori, care se datoreaza diferitelor tipuri de polen care intra in compozitia sa.
Transformarea polenului in pastura este un procedeu care are loc in mai multe etape, iar prepararea sa are ca scop asigurarea de hrana pentru colonia de albine, mai ales pentru puiet.
Concret, pentru a sintetiza cele trei etape de transformari suferite de polen:
- in prima etapa, dupa ce albinele recolteaza cu ajutorul picioruselor polenul si il poarta in cosuletele pe care le au pe picioare in interiorul stupului, polenul va incepe prima faza a transformarii sale. Albinele tinere folosesc mandibulele pentru a marunti polenul, moment in care il vor si impregna cu anumite enzime din saliva lor, cu scopul de a-i asigura o adevarata dezinfectie
- in cea de-a doua etapa, albinle vor trata acel polen maruntit cu o anumita substanta secretata de faringele lor, care are functiile unui antibiotic si conservant
- ulterior, albinele vor indesa efectiv acest polen modificat in faguri (circa doua treimi de celula), vor adauga miere si ii vor capaci. Din acest moment incepe adevarata transformare bio- chimica a polenului in pastura, care este mai degraba un proces de fermentare.
Procesul chimic de transformare a polenului in pastura este “asistat” si asigurat de anumite micro-organisme si ciuperci, care-i asigura transformarea si-l imbogatesc. Intreaga transformare dureaza circa 90 zile. In urma transformarilor va rezulta un produs cu proprietati deosebite:
- zaharoza este transformata in monozaharide, iar o parte dintre acestea in acid lactic
- produsul rezultat este foarte bogat in vitamina K
- pastura rezista in timp mult mai mult decat polenul, fara a-si diminua proprietatile, daca este pastrata in conditii optime de depozitare
- exina, pe care o contine polenul la suprafata, va fi lizata si produsul final va deveni mai valoros, dar si mai usor asimilabil de catre oameni.

Din punct de vedere chimic, pastura este alcatuita din:
- glucide- circa 35%- glucoza, zaharoza, dextrina, celuloza
- lipide- intre 2-5 %- lecitina si acizi grasi
- enzime
- aminoacizi- acid glutamic, triptofan, fenilalanina, arginina, etc
- antibiotic natural
- o substanta care stimuleaza cresterea (pentru puietul care va manca acest produs)
- vitamine- K, E, C, complexul de vitamine B, D, acid folic
- provitamina A (caroten)
- minerale
- oligoelemente: seleniu potasiu, natriu, calciu, magneziu, siliciu, fier, fosfor, staniu, bariu, cupru, crom, berili, argint, etc.

Proprietatile terapeutice ale pasturei sunt:
- antianemianta
- antioxidanta
- antibiotic
- hepato- protectoare si hepato- regeneratoare
- detoxifianta
- stimuleaza osteogeneza
- coleretica (stimuleaza secretia bilei/ fierii)
- antihemorargica
- imunostimulatoare
- ajuta la asimilarea calciului in organism
- regeneranta pentru tesuturi
- intareste muschiul cardiac
- regleaza tranzitul intestinal
- are o actiune asemanatoare celebrului Interferon

Indicatii terapeutice:
- anemii- mai ales cea hipocroma
- afectiuni ale aparatului digestiv- ulcere, colite, enterocolite, afectiuni ale colonului, etc
- constipatie cronica
- afectiuni ale ficatului- hepatite acute sau cronice (A, B, C), ciroze uscate sau umede- se inregistreaza efecte remarcabile in vindecarea hepatitelor, datorita faptului ca ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Rezultate deosebite se inregistreaza si in tratarea hepatitei C, unde s-a constat refacerea ficatului in maxim un an de terapie.
- afectiuni ale vezicii biliare- stimuleaza secretia bilei si ajuta la digestie in acest mod
- detoxifierea fumatorilor si alcoolicilor- datorita continutului de seleniu ii ajuta sa-si detoxice organismele de substantele nocive, ajutandu-i in acelasi timp sa-si refaca rezerverele de seleniu consumate sau distruse de aceste vicii
- afectiuni ale muschilor
- pentru osteogeneza si intarirea oaselor
- stres
- reumatism
- afectiuni ale sistemului nervos
- afectiuni genitale la femei- chisturi, fibroame
-  noduli mamari
- adenom de prostata
- afectiuni dermatologice
- distrofie musculara

Mod de administrare:
- oral
- sublingual
- rectal (supozitoare)
- ovule
- local- pe piele

Dozele trebuiesc stabilite in functie de scopul administrarii (terapeutic sau preventiv), in functie de afectiune, de varsta si greutatea pacientului. Poate fi administrata si copiilor.
Precautii:
- persoanele mult prea slabite, care nu mai pot efectiv digera si prelucra acest medicament natural
- diabeticii (numai cu acceptul medicului nutritionist)
- persoanele cu alergii la polen
- administrarea se va incepe cu o cantitate foarte mica, pentru a preintampina eventualele reactii alergice si a le contracara mai rapid efectele.
Atentie! Pastura trebuie pastrata la intuneric, la temperaturi scazute, nu trebuie expusa la umiditate excesiva si este de preferat sa nu ia contact prea mult cu aerul, caci fiind un produs fermentat se poate altera si isi pierde proprietatile.

 


5.0 stars based on 4744 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa