Miere de Albine


Polen

Polenul, alaturi si de celelalte produse apicole, este unul dintre miracolele pe care ni le-au daruit albinele. Este un aliment complex, foarte bogat in substante nutritive, minerale, vitamine, etc si care aduce foarte multe beneficii sanatatii celor care il consuma.

Insa ce este de fapt polenul?
Polenul este o pulbere fina, compusa din mai multe microparticule de diferite forme si culori cu dimensiuni intre 20-100 milimicroni, care se gaseste pe staminele florilor. Fiecare floare are polenul ei specific, ce are o culoare si o aroma proprii, dar si proprietati curative diferite. Culorile polenului se inscriu intre nuante de galben deschis (polen de papadie) si pana la negru (polen de floare de mac), in functie de florile pe care albinele le-au vizitat si de unde l-au recoltat.

Polenul este de doua tipuri:
- polenul recoltat direct de la flori
- polenul preparat de albine
Polenul preparat de albine este imbogatit cu nectar, miere si amestecat cu saliva acestora (care este foarte bogata in enzime) si din acest motiv este mult mai valoros si are efecte mult mai puternice decat polenul recoltat direct de la flori. Polenul preparat de albine este in primul rand poliflor si in al doilea rand este atat un produs vegetal, cat si animal.

Polenul este compus din aproximativ urmatoarele categorii de substante:
- 55% carbohidrati
- 35% proteine
- 3% vitamine si minerale
- 2% acizi grasi
- 5% alte substante
Pentru a va putea face o idee despre cat este de hranitor acest produs apicol va spunem ca el contine dublul proteinelor ce se gasesc in carnea de vita, insa, in acelasi timp este foarte sarac in grasimi. Procentul crescut de carbohidrati il face sa fie un aliment cu o inalta valoare energetica.

Din punct de vedere al compozitiei chimice, polenul contine diferite substante si minerale, in functie de sursele de provenienta:
- aminoacizi esentiali (glutamina, cistina, metionina, etc)
- acizi grasi nesaturati (linol, lineic, arahidonic, etc )
- lipide, glucide, proteine
- vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, E, K, PP, acid folic, etc.
- provitamina A
- enzime si co-enzime
- lecitina
- microelemente si minerale- calciu, potasiu, fosfor, sodu, clor, magneziu, seleniu, titanium, brom, cupru, fier, iod, zinc, sulf, etc.
 

 Proprietatile terapeutice ale polenului
  Polenul este:
- antioxidant- previne imbatranirea prematura si distruge radicalii liberi
- anti-inflamator- datorita bioflavonizilor care au capacitatea de a reduce inflamatiile
- antipiretic- reduce febra
- anti-toxic- ajuta ficatul sa elimine toxinele din organism
- antibacterian- distruge mai multe tipuri de bacterii
- anabolizant- stimuleaza cresterea de noi celule
- antibiotic- are capacitatea de a distruge o gama larga de agenti patogeni si microbi
- antidepresiv- contine substante care stimuleaza activitatea cerebrala, dar si substante asemanatoare endorfinelor (hormonii fericirii)
- antiparazitar- distruge anumiti paraziti care traiesc in organismul uman
- biostimulant- polenul este in fapt un organism viu care promoveaza viata si o buna rezistenta a organismului
- tonic general
- diuretic si depurativ- stimuleaza procesele diuretice de eliminare
- energizant- datorita compozitiei sale are puterea de a conferi organismului multa energie
- diminueza edemele datorita faptului ca are proprietatea de a atrage apa din tesuturi
- stimuleaza sistemul imunitar
- afrodisiac- contine anumiti hormoni care imbunatatesc functia sexuala dar si functionarea prostatei
- imbunatateste calitatea spermei
- anti-alergic- contrar opiniei generale ca polenul produce alergii, polenul in fapt ajuta la desensibilizarea organismului fata de anumiti alergeni. Niciodata polenul produs de albine nu va produce alergii! Numai polenul pe care albinele nu-l culeg, provenind de la plante ce nu au efecte benefice asupra organismelor vii, produce alergii. 
- previne aparitia cariilor- deoarece distruge bacteriile responsabile de aparitia cariilor
- scade nivelul colesterolului rau din sange, a trigliceridelor, a albuminelor
- scade tensiune arteriala in cazul hipertensivilor
- imbunatateste functiile creierului
- imbunatateste functioanarea aparatului circulator si a inimii, regland ritmul cardiac
- imbunatateste functionarea aparatului digestiv
- imbunatateste functiile hepatice
- imbunatateste structura si aspectul pielii
- imbunatateste vederea si combate anumite afectiuni oftalmologice
- hraneste si imbunatateste flora intestinala
- reduce riscul unor boli genetice- polenul contine multi acizi nucleici
- stimuleaza cresterea numarului de hematii si a hemoglobinei- contine fier si este anti-anemiant
- imbunatateste functionarea si starea sistemului muscular
- imbunatateste functiile tiroidei
- intareste vasele de sange
- amelioreaza astmul
- reduce efectele secundare ale chimioterapiei
- inlatura efectele stresului si oboselii organismului

Mod de administrare:- se poate consuma ca atare sau in combinatie cu miere, se poate macina sau se pote folosi sub forma de tablete
 

Precautii:
- persoanele care nu au mai luat niciodata polen, trebuie sa inceapa administrarea cu o cantitate redusa, pentru a evita eventualele rare reactii adverse si pentru a permite organismului sa se obisnuiasca cu polenul
- datorita continutului crescut de glucide se va administra diabeticilor numai la recomandarea medicului
- nu se administreaza la copii mai mici de trei ani decat cu recomandarea medicului
- femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de acordul medicului
- in ulcere active nu se administreaza polen
- in cazul pacientilor cu afectiuni hepatice grave este nevoie de acordul medicului

Indicatii terapeutice
Polenul, datorita proprietatilor sale este un “panaceu universal” si are o foarte mare arie de utilizare in foarte multe afectiuni:
Afectiuni cerebrale si ale sistemului nervos:
- arterioscleroza, tulburari ale circulatiei cerebrale, Althzeimer, anxietate, atac cerebral, insomnii, migrene, neurastenie, depresie, nevroza, tulburari mentale
Afectiuni ale aparatului circulator: 
- aritmie, angina pectorala, arterioscleroza, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, fragilitate capilara, varice, flebite,
Afectiuni ale aparatului respirator:
-  astm, rinite alergice, raceli, gripe, bronsite, pneumonii, tuse cronica, infectii respiratorii
Afectiuni ale aparatului digestiv:
- ulcere gastrice si duodenale, colite (de fermentatie, de putrefactie, etc), gastrite, constipatie, gastroenterite, stenoza pilorica, parazitoze, diaree, enterocolite, colibaciloze, flatulenta, rectocolite,
Afectiuni ale ficatului si a bilei
- ciroza, hepatite virale, hepatite cronice, steanoze hepatice, afectarea celulelor hepatice, alcoolism, congestie hepatica, insuficienta hepatica, icter, litiaza biliara
Afectiuni ale metabolismului si boli de nutritie:
- diabet, tulburari de nutritie, anorexie, distrofie, intoxicatii, obezitate, malnutritie
Afectiuni ale aparatului reproducator:
- tulburari de menstruatie, sindrom de menopauza prematura, dismenoree, afectiuni ale sanilor, prostatite, adenom de prostata, scaderea libidoului, sterilitate masculina,
Afectiuni ale aparatului urinar:
- infectii urinare, colibaciloze, afectiuni ale rinichlor si ale vezicii urinare
Afectiuni ale pielii si anexelor sale:
- acnee, eczeme, ulcer varicos, piele uscata, caderea parului, fragilitatea firului de par, unghii casante
Cancer:
- de stomac, de prostata, ciroze, ginecologic, mamar, post chimioterapie
Alte afectiuni:
- incetinirea cresterii la copii, anemii, intoxicatii, socuri, convalescenta, stare generala proasta, rahitism, alergii, reumatism,


 


5.0 stars based on 4846 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Produse apicole
  • Mierea de hrisca
    Mierea de hrisca

    Hrisca este un nume generic dat unui anumit tip de plante ierboase si este deseori confundata cu cerealele. Mierea de hrisca este o varietate de miere folosita foarte mult in America si anumite state europene. Acest tip de miere poate inlocui cu foarte mare succes produsele destinare indulcirii diverselor alimente sau poate inlocui cu desavarsire zaharul. Mai poate fi folosita si pentru obtinerea miedului.[...]

  • Mierea de salcie
    Mierea de salcie

    Mierea de salcie este mai putin cunoscuta consumatorilor, insa este un sortiment deosebit de miere, recoltat primavara devreme. Mierea are culoarea ambrei, iar atunci cand cristalizeaza, cu cristale marunte, devina albicioasa la culoare.[...]

  • Mierea de Manuka
    Mierea de Manuka

    Mierea de Manuka este unul dintre sortimentele de miere cu cele mai multe si puternice efecte terapeutice, care este recomandata de aproximativ toti medicii, datorita proprietatilor sale curative. Mierea de Manuka este obtinuta din polenul recoltat din florile arborelui Manuka, ce este originar din Noua Zeilanda. Mierea de Manuka are o culiare galben- bruna si are gust si aroma specific, cu tente lemnoase. Are un bogat continut mineral si puternice proprietati antiseptic.[...]

  • Mierea de lavanda
    Mierea de lavanda

    Mierea de lavanda este unul dintre cele mai parfumate sortimente de miere. De asemenea culoarea sa este una deosebita, datorita pigmentilor continuti de polenul florilor de lavanda sau lavandina. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa