Miere de Albine


Alvita cu miere de albine

Inca de cand eram copii si mergeam la iarmaroacele sau targurile organizate la zile de sarbatoare, abia asteptam sa putem manca delicioasa alvita. Chiar si in zilele noastre s-a pastrat traditia si acest desert delicios inca se mai gaseste in anumite regiuni, unde au loc manifestari campenesti. Va oferim acum reteta acestei specialitati pufoase si delicioase.


Ingrediente:

- 300 grame de miere
- 300 de grame de zahar
- 5 -6 albusuri de ou
- zeama de la o lamie
- foi de napolitane
- nuci, alune sau stafide, dupa preferinta

Mod de preparare

Se bat albusurile intr-o cratita emailata pana devin spuma, iar apoi se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie, batand in continuu, pana se obtine o bezea. Se pune cratita la foc mic, batand in continuare. Intre timp, mierea se pune fie pe bain- marin, fie direct la foc mic, pentru a se fluidiza, insa fara a depasi temperatura de 45oC, caci altfel mierea isi pierde proprietatile.
Peste albusurile batute spuma se adauga si mierea topita si se mai tine compozitia pe foc, batand in continuare cu telul, inca circa 10-15 minute. Se va obtine o spuma moale, care va avea o consistenta elastica.
In acel moment se da vasul de pe foc si se pot adauga nucile, alunele sau stafidele, in functie de preferinta. Compozitia se va intinde pe o foaie de napolitan si se va omogeniza cu ajutorul unui cutit cu lama lata si elastica. Se pune deasupra si de-a doua foaie si se poate presa.
Se lasa la rece macar o noapte, dupa care se poate taia si servi.


5.0 stars based on 2485 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Retete culinare
  • Sos cu miere, usturoi, ardei iute si ulei de masline
    Sos cu miere, usturoi, ardei iute si ulei de masline

    Exista o multitudine de sosuri in lumea aceasta, potrivite pentru tot felul de mancaruri. Insa exista in acelasi timp si foarte multe gusturi, care combinate pot da nastere unor arome unice si originale. Va propun un sos potrivit mai ales pentru carnea la gratar si recomandat mai ales celor carora le place sa manance picant.[...]

  • Deliciu cu miere, iaurt si fructe
    Deliciu cu miere, iaurt si fructe

    In zilele calduroase de vara, cand doriti sa mancati ceva racoritor, insa nu puteti sau nu doriti sa mancati inghetata, puteti consuma acest delicios desert, care este foarte usor de preparat si care este foarte racoritor.[...]

  • Cocktail alcoolic cu miere si scortisoara
    Cocktail alcoolic cu miere si scortisoara

    Pentru cei care aleg sa consume alcool rar si in cantitati reduse, si ar vrea sa incerce un cocktail deosebit, va recomand o reteta rapida si usor de preparat, dar care in acelasi timp este si hranitoare si gustoasa.[...]

  • Piept de  pui cu portocale si miere
    Piept de pui cu portocale si miere

    Pentru cei care doresc sa incerce o reteta speciala, in care doua gusturi opuse- dulce si acru- se intalnesc pentru a desavarsi aroma inconfundabila a pieptului de pui, va propun o reteta mai putin obisnuita. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa