Miere de Albine


Orez cu miere

Este adevarat ca romanii sunt obisnuiti sa manance carne la aproape 4asfiecare masa, iar legumele pot servi numai pe post de garnitura si atat. Insa in cantitate redusa. De obicei orezul este apanajul popoarelor asiatice, pentru care acesta reprezinta un aliment de baza. Insa exista situatii in care este bine sa ne detoxifiem organismele si sa mancam mai sanatos. De asemenea exista si perioadele de post, cand imaginatia bucatareselor poate fi pusa la incercare. E greu sa suplinesti carnea din alimentatie, insa nu si imposibil. Va propunem o garnitura exotica (sau de ce nu, un fel secundar de mancare?), foarte interesanta.
Ingrediente pentru 4 portii
- 400 de grame de orez
- 100 de grame de miere
- 200 de grame de miez de nuca
- 100 de grame de fructe confiate (puteti folosi o combinatie de mai multe fructe sau numai ananas sau caise, etc.)
- 50 de grame de unt (sau margarina daca vreti sa faceti mancare de post)
- sare dupa gust
Mod de preparare
Orezul trebuie sa fie ales, astfel incat sa nu mai existe impuritati in el si trebuie spalat in mai multe ape, pana cand nu va mai fi apa albicoasa. Va recomand sa il lasati apoi in apa rece timp de 2 ore. Astfel se va gati mai usor si o mare parte a amidonului va fi deja eliminata (devine mai sanatos).
Dupa aceea se va scurge si se va pune la fiert in apa rece, in care puteti adauga, dupa gust, fie numai sare, fie si un produs de tip Vegeta. Cand vedeti ca bobul se inmoaie, opriti focul si scurgeti apa. Timpul de fierbere este insa relativ, deoarece unele persoane prefera orezul al dente (la fel ca si pastele).
Taiati nuca in bucatele mici si lasati-o sa se rumeneasca intr-o tigaie sau chiar intr-o tava in cuptor. Aceasta operatiune nu va necesita ulei, deoarece nuca este un aliment care contine deja uleiuri si grasimi.
Cat timp se rumenesc nucile, taiati in cubulete marunte si fructele confiate. Dupa ce nucile se racoresc amestecati-le cu fructele confiate taiate. Pregatiti intre timp o ceasca de apa calduta in care adaugati mierea. Amestecati in continuu, pana mierea se va dizolva complet.
Intr-o cratita pusa pe foc se adauga untul/ margarina si se lasa sa se topeasca. Cand untul/ margarina este suficient de incins/ a se pune orezul si se da focul la minim. Se vor adauga fructele si nuca taiate marunt. Turnati deasupra mierea dizolvata in apa si omegenizati.
Se poate pune orezul intr-un bol si se preseaza usor, astfel incat atunci cand rasturnati bolul, orezul va avea o forma de semisfera, ce se poate decora cu o frunza de patrunjel, in cazul in care veti servi orezul pe post de garnitura.
 
 


5.0 stars based on 1500 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Retete culinare
  • Sos cu miere, usturoi, ardei iute si ulei de masline
    Sos cu miere, usturoi, ardei iute si ulei de masline

    Exista o multitudine de sosuri in lumea aceasta, potrivite pentru tot felul de mancaruri. Insa exista in acelasi timp si foarte multe gusturi, care combinate pot da nastere unor arome unice si originale. Va propun un sos potrivit mai ales pentru carnea la gratar si recomandat mai ales celor carora le place sa manance picant.[...]

  • Deliciu cu miere, iaurt si fructe
    Deliciu cu miere, iaurt si fructe

    In zilele calduroase de vara, cand doriti sa mancati ceva racoritor, insa nu puteti sau nu doriti sa mancati inghetata, puteti consuma acest delicios desert, care este foarte usor de preparat si care este foarte racoritor.[...]

  • Cocktail alcoolic cu miere si scortisoara
    Cocktail alcoolic cu miere si scortisoara

    Pentru cei care aleg sa consume alcool rar si in cantitati reduse, si ar vrea sa incerce un cocktail deosebit, va recomand o reteta rapida si usor de preparat, dar care in acelasi timp este si hranitoare si gustoasa.[...]

  • Piept de  pui cu portocale si miere
    Piept de pui cu portocale si miere

    Pentru cei care doresc sa incerce o reteta speciala, in care doua gusturi opuse- dulce si acru- se intalnesc pentru a desavarsi aroma inconfundabila a pieptului de pui, va propun o reteta mai putin obisnuita. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa