Miere de Albine


Prajitura cu miere

Multe dintre dulciurile  copilariei noastre, (ma refer aici la cei trecuti de 35-40 de ani), au fost uitate si prea putine mai sunt persoanele care in ziua de azi mai stau in fata cuptorului incins pentru a coace prajituri. Acum se gasesc in comert tot felul de prajituri, insa niciuna, niciodata, nu va mai putea avea gustul acela unic de cand eram noi copii.
Va propunem o reteta de prajitura cu o dificultate medie, care este facuta cu miere, insa, datorita faptului ca se prepara cu gem acrisor, este si foarte racoritoare. Prajitura are mai multe foi si crema.
Timp de preparare-circa o ora si jumatate
 

Ingrediente pentru foi
- 600 de grame de faina
- 5 linguri de miere
- 150 de grame de zahar
- 1 praf de copt
- 1 ou
- 80 de grame de margarina
- 50- 100 mililitri de lapte dulce

Ingrediente pentru crema

- 250 mililitri lapte dulce
- 2 linguri de miere
- 150 grame de zahar
- 80 de grame de gris
- un pachet de unt (din cel gras)
- esenta de vanilie
Pe langa aceste ingrediente mai aveti nevoie si de un gem acrisor. Poate fi de caise, de prune, etc.

Modul de preparare a foilor

Intr-o craticioara antiaderenta se pune margarinala foc mic pentru a se topi, apoi se adauga mierea si zaharul. Se mesteca in continuu pana la dizolvarea completa a zaharului.Se lasa sa se raceasca, iar apoi se va adauga praful de copt si se incorporeaza faina si oul, dar si laptele,
amestecand pentru a obtine un aluat omogen.
Compozitia se va imparti in bucati egale, iar cu ajutorul sucitorului se vor intinde 4 foi. Foile se coc pe fundul tavii de cuptor, care a fost unsa in prealabil. Cuptorul va fi incins la 180 de grade. Se pot intepa foile cu furculita, din loc in loc, pentru a se coace mai repede. Cand marginile foilor devin rumene, inseamna ca sunt gata.

Modul de preparare a cremei
Intr-un vas puneti la foc mic laptele, mierea si zaharul si mestecati pana la topirea totala a zaharului. Cand compozitia incepe sa fiarba, adaugati “in ploaie” si grisul si mestecati pentru a se omogeniza si a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa, iar apoi se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa ce se raceste, se va adauga esenta de vanilie si pachetul de unt, mestecand pentru omogenizare. Puteti sa folositi si mixerul, pentru a obtine o crema mai pufoasa.
Crema se va imparti in doua parti egale. Prima foaie se unge cu jumatate din crema, peste ea se aseaza cea de-a doua, care va fi unsa cu gem, iar cea de-a treia foaie va fi acoperita cu restul de crema. Peste ultima foaie se va pune zahar farin, inainte de a fi taiata.
Prajitura trebuie lasata de pe o zi  pe alta, pentru ca gemul si crema sa patrunda in foi si  sa le fragezeasca. Eventual se poate pune chiar la presat cu ajutorul unor greutati mici, aplicate peste o tava pusa cu gura in jos peste prajitura.
Pont: in gem se pot pune si mieji de nuca macinati.
 


5.0 stars based on 1216 reviews





Spune-ne parerea ta despre acest material:



Din aceeasi categorie: Retete culinare
  • Sos cu miere, usturoi, ardei iute si ulei de masline
    Sos cu miere, usturoi, ardei iute si ulei de masline

    Exista o multitudine de sosuri in lumea aceasta, potrivite pentru tot felul de mancaruri. Insa exista in acelasi timp si foarte multe gusturi, care combinate pot da nastere unor arome unice si originale. Va propun un sos potrivit mai ales pentru carnea la gratar si recomandat mai ales celor carora le place sa manance picant.[...]

  • Deliciu cu miere, iaurt si fructe
    Deliciu cu miere, iaurt si fructe

    In zilele calduroase de vara, cand doriti sa mancati ceva racoritor, insa nu puteti sau nu doriti sa mancati inghetata, puteti consuma acest delicios desert, care este foarte usor de preparat si care este foarte racoritor.[...]

  • Cocktail alcoolic cu miere si scortisoara
    Cocktail alcoolic cu miere si scortisoara

    Pentru cei care aleg sa consume alcool rar si in cantitati reduse, si ar vrea sa incerce un cocktail deosebit, va recomand o reteta rapida si usor de preparat, dar care in acelasi timp este si hranitoare si gustoasa.[...]

  • Piept de  pui cu portocale si miere
    Piept de pui cu portocale si miere

    Pentru cei care doresc sa incerce o reteta speciala, in care doua gusturi opuse- dulce si acru- se intalnesc pentru a desavarsi aroma inconfundabila a pieptului de pui, va propun o reteta mai putin obisnuita. [...]


Mierea de albine

Mierea de albine este un lichid vascos, cu o densitate mare, cu miros si gust specific, care depind de plantele din care a fost recoltata.

Culoarea mierii de albine poate varia de la galben pal pana la nuante rosiatice sau chiar brun inchise, in functie de plantele de la care au fost recoltate nectarul si polenul.

Mierea curata se cristalizeaza in cateva luni de la colectare, fapt care atesta ca mierea de albine este pura si are un continut redus de apa.

Principalele proprietati terapeutice ale mierii de albine sunt:
- antibacterian - distruge anumite bacterii, datorita flavonidelor si enzimelor pe care le contine

- antibiotic, antimicrobian - are proprietatea de a fi un antibiotic cu spectru larg

- antioxidant - distruge radicalii liberi si previne imbatranirea prematura

- anti-inflamator - poate reduce inflamatiile

- bio-stimulator - furnizeaza energie ce stimuleaza functiile organismului

- curativ - poate ajuta la vindecarea multor afectiuni sau rani

- diuretic - stimuleaza diureza

- depurativ - stimuleaza si ajuta eliminarea de toxine din organism

- energetic - datorita continutului mare de zaharuri furnizeaza rapid foarte multa energie

- imunostimulant - stimuleaza imunitatea organismului si-l ajuta sa lupte mai bine cu infectiile

- emolient - mai ales cand este aplicata local; atrage apa